Interview Libelle, nr 32, 6 augustus – t/m 12 augustus 2005
(in de rubriek 52 beroepen; door Nynke Doets)

 

“Ik ben dankbaarder geworden”

Elly Bokma (43) heeft een eigen onderneming, Cornelia Bloem uitvaartverzorging, genoemd naar haar overgrootmoeder van Terschelling

Hoe ben je in dit werk terecht gekomen?
“Door persoonlijke ervaringen, het gevoel iets te missen in mijn vorige banen en door een vriendin die de uitvaartbranche echt iets voor mij vond. Ik werd nieuwsgierig en benaderde een aantal uitvaartondernemingen. Ik kon een tijdje mee draaien en ging opleidingen volgen. Ik belandde in een hele nieuwe wereld en vond het geweldig.”

Waarom doe je dit werk graag?
"Er zijn zo veel mogelijkheden voor een afscheid en ik kan mensen daarin de weg wijzen. Niets hoeft! Mensen die een dierbare hebben verloren moeten het gevoel hebben dat het afscheid op hun manier gaat en dat dit het beste afscheid was. Om ze daarbij te helpen is fantastisch. Als de uitvaart achter de rug is lees ik de waardering in hun ogen. Dat is waarvoor je het doet."

Je hebt drie kinderen. Hoe combineer je dat?
"Het is vaak werken onder een enorme tijdsdruk. In de vijf dagen tussen overlijden en begraven moet er erg veel gedaan worden. De familie mag niets van de stress merken. Zij krijgen elke dag in alle rust de gelegenheid zaken verder vorm te geven. Gelukkig heb ik kantoor aan huis en zijn mijn kinderen op een leeftijd dat ze wel een uurtje alleen kunnen zijn als ik plotseling weg moet."

Hoe is het om steeds te maken te hebben met mensen die erg verdrietig zijn?
"Ik begrijp het verdriet, maar ik heb de persoon die overleden is, niet gekend. Ik voel de pijn van het gemis niet en daarom kan ik de nabestaanden begeleiden. Door dit werk ben ik wel dankbaarder geworden voor de kleine dingen in het leven. Als je op het eind van je leven word herdacht komt de essentie van dat leven naar voren. Ik ben mij daarom meer bewust geworden van wat ik belangrijk vind. Ik leef intenser."

Wat verdien je?
“Ik heb nog een jonge onderneming, die mij nog geen ruimte laat een echt salaris te verdienen. Dat moet de komende jaren natuurlijk wel gaan komen.”

Voor meer informatie kunt u kijken op www.corneliabloem.nl.