Cornelia Bloem

Cornelia Schol werd op 28 december 1877 geboren. Op 12 juli 1900 trouwde ze met Cornelis Bloem. Samen woonden ze op West Terschelling.

Cornelia Bloem was een fantastische vrouw. Warm, vriendelijk en gastvrij. Ze hield van kinderen (ze had er zelf 10), was zorgzaam maar ook vrolijk en opgewekt. Ze was doortastend, kon uitstekend organiseren en iedereen bewonderde haar tact.

Haar man had een zeilmakerij, exploiteerde de cranberry cultuur op Terschelling en was een gezien lid van de gemeenteraad.

Cornelia zorgde niet alleen voor haar eigen kinderen maar ook voor die van haar oudste dochter Dirkje Elisabeth die in 1940 naar Indonesië vertrok om haar zieke man, Jacob Bokma te bezoeken. Jacob overleed en Dirkje kon niet terug vanwege de oorlog. Ze kwam in een kamp terecht. Het contact met Holland werd verbroken.

Niet wetend of haar dochter ooit zo terugkeren zorgde Cornelia vol toewijding voor haar kleinkinderen. Samen met haar man leidde ze hen door de moeilijke oorlogstijd.

Na zes lange jaren van onzekerheid kwam Dirkje weer terug. Cornelia droeg haar “kinderen” opgelucht en blij maar ook met pijn in haar hart over aan haar dochter. Samen met haar man had zij ervoor gezorgd dat het de kinderen aan niets had ontbroken. Dirkje en haar kinderen (Jan, Kees, Yttje en Corrie) zijn haar daar altijd zeer dankbaar voor geweest!

Op 9 december 1959 overleed Cornelia Bloem op 81 jarige leeftijd. Zij is begraven op Terschelling (evenals haar dochter Dirkje die op 27 april 2003 op 99-jarige leeftijd overleed).

Ter ere en nagedachtenis van deze bijzondere vrouw heb ik mijn uitvaartorganisatie naar haar vernoemd. Cornelia Bloem was mijn overgrootmoeder, Dirkje Elisabeth Bokma - Bloem mijn grootmoeder en Jan Bokma is mijn vader.

Elly Bokma